Objevte klíč k vlastnímu učebnímu stylu

Publikováno : 22.12.2007
Autor : www.novinky.cz
zdroj: http://www.novinky.cz/clanek/129406-objevte-klic-k-vlastnimu-ucebnimu-stylu.html  

Každý z nás má výjimečnou kapacitu naučit se velké množství informací. Každý z nás má možnost objevovat nové věci a přicházet s kreativními nápady. Každý z nás k tomu však potřebuje jiný způsob. Objevte klíč, jak se dostat ke svým znalostem a svému potenciálu vůbec.

K tomu je třeba znát svůj učební styl. Učební styl o nás říká, jestli si lépe zapamatováváme zvuky, obrazy nebo děj či pohyb. Zatímco většina lidí k úspěšnému učení využívá všechny tyto prvky, ve škole bývá preferován jen jeden typ – vizuální učení. Podívejte se na tabulku a poznejte, který učební styl je ten váš.

Určitě vám to pomůže při učení. Vizuální typ by si měl malovat obrázky, sluchový nahrávat na kazetu a pohybový (kinestetický) potřebuje věci zažít, dát do souvislostí, do příběhu.

Když..

vizuální typ sluchový typ kinestetický a dotekový typ
Spellujete (př. anglická slova) Snažíte si před sebou slovíčko představit? Snažíte si slovíčko předem říci a poslouchat v něm hlásky, jak jdou za sebou? Zapisujete si slovíčko, abyste zkontrolovali, že ho říkáte správně?
Řeč Neradi něco dlouho posloucháte? Používáte slova jako vidět, obraz, a představa? Neradi dlouho hovoříte? Používáte slova jako slyšet a myslet? Gestikulujete a používáte výraznou mimiku? Používáte slova jako cítit, dotýkat se a držet?
Pozornost Přestáváte se soustředit kvůli nepořádku kolem vás? Vadí vám při učení hluk, hudba či jakékoliv zvuky? Nemůžete se soustředit, když se kolem vás něco děje?
Potkávání lidí Zapomínáte jména, ale pamatujete si obličeje nebo alespoň místo, kde jste se setkali? Zapomínate obličeje, ale pamatujete si jména nebo to, o čem jste s dotyčným mluvili? Pamatujete si nejlépe, co jste společně dělali?
Pracovní setkání Dáváte přednost přímým osobním setkáním? Dáváte přednost domluvě po telefonu? Hovoříte s někým a zároveň přitom chodíte, čistíte si zuby nebo utíráte prach?
Četba Máte rádi popisné scény nebo pauzy, abyste si mohli představovat děj? Máte rádi dialog a konverzaci, nebo vůbec nečtete? Dáváte přednost příběhům, kde se něco děje, nebo vůbec neradi čtete?
Začínáte novou aktivitu Podíváte se rádi na demonstraci, diagramy, postery, slidy nebo plakáty? Dáváte přednost ústním instrukcím nebo pohovoru s někým jiným? Raději do toho bez nácviku skočíte a zkusíte to?
Skládáte nový nábytek dohromady Díváte se na pokyny a na obrázky?
 
Ignorujete pokyny a jen se snažíte přijít na věci „za pochodu“?
Potřebujete pomoc v práci s počítačem Hledáte obrázky a diagramy? Zavoláte na infolinku nebo se zeptáte souseda? Zkoušíte to dělat, dokud se vám to nepodaří nebo požádáte souseda?


Převzato z časopisu StudentIN