UNICEF: Jak jsou české děti šťastné?

Většina českých dětí se cítí být šťastná, přičemž pocit štěstí je většinou vázán na vztahy s blízkými lidmi a fakt, že se dítěti daří. Vyplynulo to z výzkumu Českého výboru pro UNICEF, který s finanční podporou společnosti T-Mobile provedla mezi dětmi a mladými lidmi ve věku 9 až 17 let společnost Factum Invenio. Sběr dat probíhal v období od konce dubna do konce června 2008, dotazování prováděli vyškolení dobrovolní spolupracovníci UNICEF v celé ČR. Výzkum přímo navazuje na průzkum, který v roce 2001 pod stejným názvem (Young Voices – Mladé hlasy) uskutečnil Dětský fond OSN – UNICEF v 35 zemích Evropy a Střední Asie s cílem zjistit a podpořit míru zapojení dětí a mladých lidí do rozhodování o záležitostech, které se jich přímo dotýkají, a tlumočit jejich názory dospělým na všech úrovních společnosti.

Výsledky výzkumu dávají o pocitech a názorech našich dětí poměrně pozitivní obraz, v některých oblastech však došlo v porovnání s rokem 2001 k posunu: 63 % českých dětí uvedlo, že jsou šťastné, 58 % se cítí být šťastných „skoro pořád“. Hlavní důvody pro pocity štěstí jsou úspěch (47 %), kamarádi (45 %), rodina a volný čas (41 %). Nešťastné se cítí být hlavně z důvodu problémů ve škole nebo když se jim nedaří (41 %), největším zdrojem starostí dětí v ČR jsou problémy v rodině (60 %). Většina dětí se domnívá, že život v ČR je nyní lepší než před 10 lety (57 %), o tom, že je horší, je přesvědčeno 22 % dětí.

Většina českých dětí má dobrý nebo dokonce velmi dobrý vztah s rodiči a 30 % uvedlo, že by ve svých rodinách nic neměnily. Za hlavní hodnoty předávané v rodině považují děti morální vlastnosti, odpovědnost a toleranci. Téměř shodně s rokem 2001 prohlásilo 63 % dětí, že se v jejich rodině občas vyskytuje násilné nebo agresivní chování (většinou křik a hádky), 13 % (2001: 11 %) uvedlo také fyzické násilí.

Více o výzkumu Českého výboru pro UNICEF na www.unicef.cz

Publikováno : 1.9.2008
Převzato z webu http://www.osn.cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava.php?id=1444