Proč se slaví den dětí?

Světových, evropských či státních dnů je plný kalendář. Tak plný, že se v nich vlastně ani neorientujeme. Svůj den má např. slunce, mléko, koupání, žonglování, koně, jód, mozek, divadlo, poezie, zdravý spánek, voda, ptactvo, tanec, cyklistika, překladatelé, stromy, páteř, pozdravy. Jejich data si většina z nás nejenže nepamatuje, a obvykle o těchto dnech nemáme ani tušení. Ale je několik dní, které většina z nás vzala takříkajíc za své. K nim patří určitě i Mezinárodní den dětí. Když jsme položili členům Dětské tiskové agentury otázku, co se za písmenky MDD skrývá, odpověděli všichni bez zaváhání. Horší to už bylo, když jsme se ptali PROČ se takový den slaví právě 1. června.

A jak to tedy s tím vznikem oslav Mezinárodního dne dětí bylo doopravdy? Nahlédli jsme do archívů.
V deníku Mladá fronta z 1. června roku 1950 jsme se v článku s titulkem Mír a štěstí dětem dočetli, že "Dnešní den je tedy prvním dnem věnovaným dětem celého světa."

Dál jsme se dopátrali, že myšlenka vyhlásit Mezinárodní den dětí byla poprvé formulována v roce 1949 na zasedání výboru Mezinárodní demokratické federace žen v Berlíně. Návrh podpořily také Mezinárodní odborové federace pracujících ve školství a Světová federace demokratické mládeže. O rok později, v roce 1950, už Den dětí oslavilo více než 50 zemí světa. V roce 1952 se ve Vídni konala Mezinárodní konference na ochranu dětí, při níž bylo s konečnou platností dohodnuto datum pro vyhlašování Mezinárodního dne dětí na 1. červen.

V roce 1953 už tento den oslavilo více než 60 zemí. Hlavním cílem pořádání MDD se od jeho počátku stala mobilizace veřejného mínění k tomu, aby děti byly chráněny před hrozbou války, aby bylo všestranně pečováno o jejich zdraví a aby byly vychovávány a vzdělávány v zásadách důsledného demokratismu.

Poněkud méně zažitý je v našich krajích Světový den dětí. K jeho slavení je určeno první pondělí v říjnu. Světový den dětí byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v prosinci 1985 a slaví se od roku 1986.

A pak jsme se zeptali kluků a děvčat z Dětské tiskové agentury: Máte pocit, že oslavy dne dětí mají smysl?

Celý článek je uveden na adrese http://wp.wpublisher.cz/malenoviny/index.php?ID=1424