Mapy oblohy

Občasnými toulkami po webu jsem objevil na webu Klubu astronomů Liberecky mapy oblohy. Pan Aleš Majer v sérii článků počínaje srpnem 2010 popisuje, co a kde lze vidět obyčejným dalekohledem na noční obloze v jednotlivých měsících z jakéhokoliv místa ČR.

Na noční obloze můžeme pozorovat i bez drahého vybavení mnoho zajímavých objektů. První podmínkou je ale kvalitní tmavá obloha bez světelného znečištění, která se dnes bohužel vyskytuje již velmi vzácně. Na městské obloze spatříme pouze nejjasnější hvězdy a hodnotně pozorovat můžeme jenom Měsíc a planety. Pokud chceme nahlédnout do vzdálenějších končin naší galaxie či za její hranice, musíme se vydat daleko za město, do míst bez veřejného osvětlení a jiných rušivých zdrojů světla. Na opravdu tmavé obloze spatříme bez dalekohledu stovky hvězd, stříbřitý pás Mléčné dráhy a mnoho objektů vzáleného vesmíru. Skvělým pomocníkem pro první toulky po hvězdách nám může být triedr (ideálně 10×50) – binokulární dalekohled s relativně malým zvětšením a velkým zorným polem, který nám odhalí desítky zajímavých objektů.

Celý cyklus článků najdete na adrese http://udalosti.astronomy.cz/?cat=4 a mapku můžete využít nejen v hodinách fyziky, ale také např. při procházkách se svou milou:-)

Pro ilustraci se podívejte na lednovou mapku...