My a možný konec světa

S koncem roku 2010 se objevila řada článků o tom, že se nemusíme dožít roku 2013 kvůli konci světa. Předpověděli ho prý Mayové na 21. 12. 2012.

K tomuto tématu jsem si našel několik zajímavých článků, které se týkaly

- možných příčin konce světa
- Mayského kalendáře

Shodou okolností jsem navíc ještě viděl film "Než si pro nás přijde"...

A tak mne napadlo, že vlastně tady na tom našem světě nemusíme být dlouho. Nevíme, kdy nastane ten den, nevíme, jestli existuje život po životě, nevíme, jaký další osud nás čeká. Co ale víme, že současným způsobem žití vlastně ovlivňujeme dny následující. Nenechme se v dnešním uspěchaném světě pohltit neustále se zrychlujícím koloběhem tržně a jen na zisk zaměřených společností, davovou psychózou, anonymitou, osobní nezodpovědností. Karel Čapek napsal: "Děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů".

Zastavme se na své životní pouti, rozhlédněme se kolem a podívejme se, kam vůbec jdeme a co tam chceme. Co je smyslem našeho putování, protože nemusíme již dlouho jít. Vlastně do cíle naší cesty nikdy nedojdeme. Proto je důležité, jakým směrem jdeme, jak vnímáme cestu, koho na ní potkáváme a jak se k němu chováme. A nejen k lidem, ale i k živým bytostem či k věcem. Ani tyto věci zde nebyly odjakživa a o jejich současnou podobu se zasloužilo spousta jiných. Nemá cenu spěchat, hnát se slepě někam, kam jdou jiní. Je lepší život prožívat s otevřenými smysly a city tak, aby po nás cosi zůstalo, abychom svému okolí byli prospěšní a dali také příležitost našemu okolí, aby mohlo být prospěšno nám. Proto stojí za to se na chvíli zastavit a zvážit, jaké máme priority, co je pro nás důležité a co bychom rádi na tomto světě ještě uskutečnili. Aby nebylo pozdě...

Ale nyní již aspoň stručně k výše zmíněným článkům. Třeba vás taky inspirují...

Možné příčiny konce světa

Předně na webu www.novinky.cz byl publikováno 10 nejzajímavějších možných příčin konce světa s krátkým rozborem pravděpodobnosti, že daný jev nastane.

Uvedu zde jen stručný výčet:

Příčina Pravděpodobnost Vysvětlení
1. Invaze mimozemšťanů zcela mizivá Rozumný důvod, proč by k něčemu takovému mělo dojít právě v roce 2012, ve skutečnosti neexistuje. Na vojenský konflikt s případnými jinými civilizacemi si pravděpodobně počkáme o něco déle.
2. Srážka s doposud neobjevenou planetou mizivá Zastánci této teorie upozorňují na prohlášení NASA z roku 2005. Tehdy bylo oznámeno, že byla objevena další planeta ve vnějším okraji našeho solárního systému. Mnozí se pak domnívají, že v roce 2012 proletí v naprosté blízkosti Země a způsobí katastrofu. Realita je však taková, že tato planeta jistě do naší části solárního systému vůbec nezavítá.
3. Solární katastrofa mizivá Spíše než v těchto letech dojde k něčemu obdobnému zhruba za pětmiliard let. V té době by mělo Slunce vyhasnout, změnit se v červeného trpaslíka a pohltit Zemi. Sluneční erupce v této době tak maximálně poškodí satelity či ohrozí astronauty. Za zkázou Země by roku 2012 tedy stát neměly. NASA navíc tvrdí, že 21. prosince 2012 konec světa nenastane.
4. Posun magnetických pólů nepatrná Práce vědců z Princetonské a Toulouské univerzity indikují, že Země se sama překalibrovala a změnila umístění svých magnetických pólů přibližně před 800 milióny let. Usuzují tak ze studia magnetických nerostů v sedimentárních horninách v Norsku. Zjistili, že se severní pól posunul o více než 50 stupňů v době kratší než 20 miliónů let. V čem se tedy vědci a zastánci apokalypsy rozcházejí, je jasné - v časovém úseku, v jakém má k této katastrofě dojít. Podle pesimistů se tak stane v brzké době a proběhne to rychle, geologové odmítají kratší časovou periodu než jeden milión let. A počátek si nedovolují odhadnout.
5. Erupce supervulkánu nepatrná Většina teorií točících se ohledně supervulkánů a roku 2012 se zaměřuje na tzv. superkalderu, která se nachází pod Yellowstonským národním parkem v USA. Satelitní snímky v uplynulých letech zaznamenaly výrazné změny v oblasti a vědci zjistili, že se roztavený masiv v hloubce 16 kilometrů pod povrchem značně pohybuje. Ačkoliv je tedy jasné, že se tato kaldera hýbe, nikdo neřekl, že by měla vybuchnout, natož pak přímo v roce 2012.
6. Třetí světová válka malá, ale existující V dnešní době se obavy z jaderné války soustřeďují na rostoucí moc Číny a potenciální reakci ze strany USA. Mluví se i o možném konfliktu mezi Indií a Pákistánem či Severní a Jižní Koreou. Tyto potenciální války by mohly jednoduše vyústit v globální konflikty, během kterých by byly použity i jaderné zbraně.
7. Teroristický útok malá Před několika lety Usáma bin Ládin ohlásil, že jeho organizace disponuje několika nukleárními zařízeními, které má však jen jako zastrašovací prostředek. Existovaly obavy, že se teroristická skupina dostala k nějakým nukleárním zařízením z bývalého Sovětského svazu, to se však zatím nepotvrdilo. Nyní však může být hrozbou nestabilní pákistánský režim, který atomovými zbraněmi disponuje. Nikdo tak nemůže zcela vyloučit možnost, že by al-Káidamohla svrhnout vládu a dostat se k jaderným zbraním.
8. Ropný vrchol malá Jen ojediněle se najdou odborníci, kteří zpochybňují fakt, že samotný ropný vrchol nastane. Ostatní řeší dvě konkrétní otázky - kdy nastane a zda bude mít svět již dostatečně vyvinuté alternativní zdroje energie. Optimisté tvrdí, že ropný vrchol nenastane před rokem 2020. Jenže přiznání mnoha ropných společností, že již dlouho berou spíše z uskladněných rezerv, zvyšuje obavy, že jsme již ropného vrcholu dosáhli. A závislost lidstva na ropě je v tomto momentě nezpochybnitelná. Není však rozumný důvod, proč by tento moment měl znamenat bezprostřední armagedon.
9. Totální kolaps životního prostředí malá Někteří vědci trvají na tom, že se v posledním století teploty nikterak nezvýšily, a obviňují světové vlády z manipulace s klimatickými daty. Jenže takových je zatím stále málo. NASA nedávno přiznala, že uplynulá dekáda byla nejteplejší v zaznamenávané historii. V New Yorku se měly průměrné teploty zvýšit od roku 1880, kdy měření začala, o 0,8 stupně Celsia. A na některých místech světa měl být vzestup ještě markantnější.
10. Kolaps kolonií včel znepokojivá Nebýt včel, bylo by vymýceno obrovské množství plodin klíčových pro lidských život. Jmenujme například sójové boby, bavlnu, mnoho druhů ořechů, jablka, hroznové víno či slunečnice, které jsou významným zdrojem oleje pro celý svět. Zhruba třetina světové potravy je přímo závislá na práci včel. Pokud by včely vymřely, nebo jen významně poklesly jejich počty, dostaví se hladomory a potažmo násilí a nepokoje po celém světě.

Celý článek si můžete stáhnout v PDF formátu nebo ho zobrazit v HTML verzi na originálním webu.

Nejedná se však o první takový článek. Našel jsem podobný z roku 2001 v časopise 100 + 1 zahraničních zajímavostí. V něm bylo uveřejněno 20 možných příčin světa - viz zde formát PDF. Schválně, porovnejte oba články.

Mayský kalendář

Jistě se dá o možných příčinách více přemýšlet, jak jejich riziko snížit a byly by to úvahy jistě vhodné. Protože řada z nich je způsobována chováním lidí. S žádnou z nich se však neváže, že konec světa nastane právě koncem roku 2012. Toto období, přesněji datum 21. 12. 2012, pochází z prací Goodmana, Martíneze a Thompsona, kteří v roce 1950 na základě časového zkoumání historických událostí stanovili převodní "korelační hodnotu" početního převodu Mayského a našeho Juliánského kalendáře. Pak lze podle tohoto převodního vztahu určit počátek Mayského kalendáře v našich jednotkách a podobně datum, kdy Mayský kalendář končí. A toto datum je právě 21. 12. 2012.

Jenže takových převodních konstant je více. Ukazuje se, že mnohem přesnější než historické události jsou astronomické události, jako zatmění Slunce, Měsíce apod. A podle nich se jeví pravděpodobnější jiná konstanta, která "posunuje" konec Mayského kalendáře na 14. 12. 2116 podle V. a B. Böhmů. Podrobnější informace najdete na webu Astronomické společnosti Liberecka v článku Mayský kalendář a rok 2012.

Než si pro nás přijde

Třetím impulsem k napsání tohoto článku byl film režiséra Roba Reinera "Než si pro nás přijde". Bohatého Edwarda Colea a prostého automechanika Cartera Chamberse zaskočí zákeřná choroba a ocitnou se spolu v nemocničním pokoji. Oba ví, že jim zbývá pár měsíců života, proto se rozhodnou z nemocnice utéct. Se seznamem věcí, které by rádi udělali před svou smrtí, společně vyrážejí splnit si své sny a napravit dávné chyby.

Tak co, milí čtenáři, stojí za to si stanovit důležité životní priority? Co když nám na ně, z různých důvodů, nezbude čas...

16. 1. 2011
Radek Maca