TALNET

Taky se setkáváte se žáky, kteří jsou inteligentní, bystří, schopni okamžitě reagovat, samostatně pracovat... a tedy ve výuce ruší? Prostě proto, že jsou se vším rychle hotovi a nemají co dělat? Nebo se baví a když se blíží čas odevzdání úkolu, "žvejknou" se a vše splní na výbornou? Vlastně jim nejde nic vytknout. Školu prochází v pohodě a ještě si užívají spousty legrácek a lumpačení.

Co s nimi? Dát jim více příkladů? Zapojit je do skupinového, partnerského, projektového vyučování? Ano, existuje celá řada metod výuky, jak se "vypořádat" s aktivními a nadanými žáky. Určitě se přitom rozvíjí i jejich dovednosti a částečně i znalosti. Ale všeho s mírou. Tito žáci potřebují také srovnání s podobně nadanými a šikovnými spolužáky. Kde je ale vzít? Ve školách jich je dle různých výzkumů do 5 % populace. Jediná možnost tedy spočívá vytvořit skupiny nadaných z různých škol. A právě touto cestou jde projekt TALNET.

Jaké aktivity nabízí dětem a mládeži?

T-kurzy

T-kurzy jsou hlavními aktivitami Talnetu. Probíhají převážně online formou, tzn. prostřednictvím internetu pod vedením instruktora. Každé pololetí studenti nejprve studují nebo zkoumají několik témat zvoleného oboru a pod vedením instruktora pracují na úkolech, poté samostatně zpracovávají vybraný problém.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

T-exkurze

je kombinací online výuky a praktické činnosti v autentickém prostředí odborného pracoviště. Studenti se nejprve po Internetu pod vedením instruktora seznamují s obecnými i specifickými poznatky, které se na zvoleném pracovišti využívají. Při samotné návštěvě pracoviště pak studenti poznatky uplatňují ve výzkumné či odborné práci.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

T-prosemináře

jsou online aktivity pro přípravu v obecných dovednostech potřebných při odborné práci, např.:jak psát odborný text, jak prezentovat výsledky, jak vést diskusi, jak provádět měření, jak a proč zpracovávat naměřená data, jak efektivně používat určitý SW nástroj atd.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

Soustředění

Na soustředěních se studenti Talnetu mohou setkat se svými kolegy a s instruktory, prezentují zde výsledky své odborné práce v kurzech, kromě odborných přednášek a exkurzí je tu čas i na společné výlety a zábavu.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

Mezinárodní aktivity

T-International jsou aktivity pro získání praktických zkušeností z mezinárodní komunikace a spolupráce. Účastníci z několika zemí se setkávají v online prostředí, kde se společně věnují hlavnímu odbornému a několika kulturně-společenským tématům. Společná práce vrcholí týdenním setkáním v některé z partnerských zemí.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

Seminář pro učitele

Seminář a online materiály pro učitele nabízí seznámení s přístupy k identifikaci a rozvoji nadaných, reflexi, výměnu i obohacení zkušeností z praxe ve společenství kolegů, učitelů ze škol, a ukázky práce s žáky v Talnetu.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

TalnetSpace

T-Space je online diskuzní prostředí pro všechny (staré i nové) účastníky Talnetu – studenty, instruktory, odborníky.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

Akce pro veřejnost

Talnet pravidelně pootevírá dveře pro ty, kdo se o Talnetu chtějí dozvědět víc nebo chtějí na vlastní kůži okusit, s čím se mohou v Talnetu setkat.

Příklad:

Anotace Odkaz
   

Podrobnější informace najdete na adrese http://www.talnet.cz