Steve Jobs a jeho tři životní příběhy

5. října 2011 zemřel ve věku 56 let jeden z největších vizionářů světa IT Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple Computers, člověk, za kterým stojí nejen počítač Apple I z roku 1975, Macintosh z roku 1984, ale především v posledních deseti letech iMac, iBook, iPod, PowerPC, iPhone, iPad. Celou jeho životní dráhu popisuje pěkně tento článek šéfredaktora serveru Lupa Patrika Zandla.

Nechci zde hodnotit jeho přínos do světa počítačů. Takových příspěvků je spousta. Rád bych se zastavil nad jeho vystoupením při promoci studentů univerzity ve Stanfordu v roce 2005, rok poté, co mu lékaři zjistili rakovinu slinivky. Studentům představil tři výseky ze svého života:

Z prvního příběhu O propojení všech bodů posílá všem lidem poselství, že je třeba neustále v životě v něco věřit a jít za svou vírou, za svým srdcem. Že všechny body, které na naší cestě potkáme, jsou propojeny. To propojení se nám ovšem zjeví až zpětně, proto je třeba věřit a využívat každého období, každé životní zkušenosti, že může (a má) nějaký význam.

Druhý příběh je O lásce a ztrátě. O lásce k tomu, co máte rádi, v co věříte a čím žijete. A to i přes ztráty, které vás v životě potkají. Nejednou si člověk myslí, že již již dosáhl úspěchu, že se mu pomalu splní jeho sen, když těsně před vrcholem něco ztratí... třeba práci - jak se stalo Stevovi v roce 1984 rok po sestavení prvního osobního počítače s grafickým uživatelským rozhraním Macintosh. Tak jako on neztratil víru ve svou lásku, věřte i vy a nechte se vést svým srdcem za svými ideály. Hledejte takovou práci, kterou milujete a milujte to, co děláte.

Třetí příběh je O smrti. Pokud budeš žít každý den, jako by byl tvůj poslední, jednou u tebe bude vše v pořádku. A tak se ptejte, jako to dělal Steve, jestli to, co chcete udělat, opravdu stojí za to. A když po pár dnech zjistíte, že si tím nejste jisti, změňte to. A dělejte věci, které za to stojí. V porovnání se smrtí je strach z neúspěchu, z rozpaků, z pýchy a dalších zcela pomíjivý. "Smrt je pravděpodobně tím nejlepším vynálezem života", říkal Steve. Uvědomte si, co je z vašeho pohledu v životě důležité a chovejte se podle toho. "Musíte mít odvahu jít za svým srdcem a intuicí."

Stevovi se to podařilo.

Záznam jeho vystoupení si můžete prohlédnout zde:

a nebo přímo na serveru www.youtube.com na adrese http://www.youtube.com/watch?v=5MZofan2p-k&feature=youtu.be