Novoroční předsevzetí - nejen výsledky ankety

Každoročně si spousta lidí dává novoroční předsevzetí, někdo tajně, jiný v kruhu rodinném a někdo dokonce veřejně. Je dobře, že se snažíme alespoň se začátkem roku stanovovat si cíle, ba dokonce je i veřejně deklarovat. Ale tím nejdůležitějším, třetím krokem je skutek, vlastní realizace úmyslu, dokončení rozhodnutí.

K úvahám o tom, jestli jsem ve svých předsevzetích normální, či nikoliv, mne navedl tento článek časopisu Readers Digest "3 rady pro vaše novoroční předsevzetí". 

Z naší ankety vyplývá, že už po týdnu vzdává novoroční předsevzetí 22 % z vás, 16 % dokonce předsevzetí lituje už druhý den. Do měsíce pak vzdává svá předsevzetí dalších 33 % z vás. Ačkoli výsledky nezní moc optimisticky, necelá třetina (30 %) a i to je pěkné číslo :-), bere svá předsevzetí vážně a co si slíbí, to dodrží. - See more at: http://www.readersdigest.cz/magazin/pruzkumy/3-rady-pro-vase-novorocni-predsevzeti#sthash.fv33Qgtp.dpuf

Jako podklad pro článek soužila anketa, ve které se ptali autoři na to, jak si člověk plní svá novoroční předsevzetí. Jednalo se o uzavřenou otázku "Jak dlouho vám vydrží novoroční předsevzetí?" s těmito distraktory:

  1. Asi měsíc

  2. Po týdnu to vzdávám

  3. Pro co se rozhodnu, dodržím

  4. Už druhý den lituji

  5. Většinu rozhodnutí splním

Z výsledků ankety časopisu vyplývá, že už po týdnu vzdává novoroční předsevzetí 22 % z vás, 16 % dokonce předsevzetí lituje už druhý den. Do měsíce pak vzdává svá předsevzetí dalších 33 % z vás. Ačkoli výsledky nezní moc optimisticky, necelá třetina (30 %) a i to je pěkné číslo :-), bere svá předsevzetí vážně a co si slíbí, to dodrží.

 

Naši respondenti odpovídali na webu (viz https://docs.google.com/forms/d/1omcT1gxEGsjMOoqBHvw269jVR5547wigXeHTL0HIP6o), přičemž se měli rozdělit podle

a) pohlaví (muž / žena)

b) stáří (méně než 18 | 18 - 40 | 40 - 65 | 65 a více).

 

Celkem hlasovalo 7 osob, z toho 2 ženy ve věku 18 - 40 let a jedna ve věku 40 - 65 let, muži byli všichni ve věku 40 - 65 let. 

Výsledky ankety vyjadřuje následující graf:

 

 

Z výsledků vyplývá, že se s výsledky ankety velmi shodujeme.