Konec prokrastinace

 

Nyní už víte, co to prokrastinace je a jak se projevuje. Nejen, že to víte, ale i to prožíváte:-)

A taky vás, stejně jako mne, to trochu štve. V takovém případě si určitě také říkáte, že by bylo dobré se tohoto návyku zbavit. Ptáte se jak? Je to relativně jednoduché. Výsledek změny našeho jednání naznačuje následující obrázek:

 

Dílčí kroky ke změně návyků mohou být např. tyto:
1. Motivace - nejlépe motivace "cestou", nejlepší je uvědomit si, že máme na světě vyměřený čas a tedy světem je dobré projít tou nejlepší cestou:-) 
2. Akceschopnost - obsahuje dvě složky produktivitu (kolik % času věnujeme dělání smysluplných činností) + efektivitu (je to, co děláme klíčové?). 
3. Výstupy - jsou emoční (= osobní spokojenost - vzniká vyplavování dopaminu a neurotransmiteru) + materiální (výsledky naší práce, které jsou za námi "vidět".
4. Objektivita - nějaká forma zpětné vazby nám ukáže, jak moc si svět přikrášlujeme nebo očerňujeme, resp. jak moc se podceňujeme a přeceňujeme
 

Mnohem více najdete v těchto zdrojích:

  1. Publikace Petra Ludwiga Konec prokrastinace - viz LUDWIG, Petr. Konec prokrastinace: jak přestat odkládat a začít žít naplno. Vyd. 1. V Brně: Jan Melvil, 2013, 271 s. Briquet. ISBN 978-80-87270-51-6.

  2. Prezentace z přednášky Petra Ludwiga - viz níže

  3. Zrcadlo a vnitřní síla:-) 
     

Jedna z prezentací Petra Ludwiga:

 

http://www.slideshare.net/PetrLudwig/20130402geek-groupkonec-prokrastinacepetr-ludwig100