Máme odvahu snít svůj sen?

Představte si svůj mozek jako spleť cestiček, po kterých putují myšlenky. Tyto cestičky více a více vyšlapáváme pokaždé, když opakujeme nějakou činnost a postupem času ji děláme automaticky. Na těchto cestičkách se cítíme dobře, protože víme, kudy a kam vedou. To nás na jedné straně uklidňuje, pokud je prošlapaná cesta úspěšná, na druhé straně zneklidňuje, pokud se nám problém po čase vrací jako bumerang. Někdy se bojíme opustit vyšlapané cesty, i když víme, že problém pouze oddálíme.

Když se dostaneme na rozcestí, zpravidla při řešení nějaké životní situace, problému, překážky, musíme se rozhodnout, kudy a jak dál. A pak nejraději volíme "prošlapané" cesty... Proč se ale omezovat a nevyužít nevyšlapané území v našem mozku?

Nevyšlapanými cestami se zpravidla vydáváme při snění. Sníme o tom, čím bychom chtěli v životě být (kosmonautem, pěveckou hvězdou, ...), čeho bychom chtěli dosáhnout (zdolat Mt. Everest, vyhrát MISS WORLD, ...). Snění a představy toho, čím by chtěl člověk být, jsou velmi důležité a vlastně v rozvoji člověka nezastupitelné. Umožňují nám

V následující videokresbě jsou popsány vrstvy či zóny, ve kterých se člověk ocitá:

1. Komfortní zóna - to je ta, kterou důvěrně známe, jsme si v ní jisti. Je tvořena bezprostředně tím okolím, které máme každodenně kolem sebe, v níž se potkáváme, prostor a lidé, které známe a ve kterém se cítíme celkově dobře (i když je nám občas nepříjemný). Patří sem naše zvyky, znalosti, dovednosti, chování

2. Zóna učebního diskomfortu - sem se ubíráme, když se chceme něco naučit, dovědět o světě. Pro někoho je to příjemná zóna, někdo se jí děsí...

3. Zóna paniky nebo ohrožení - toto je prostor, kde si lidé nejsou jisti, neví, bojí se toho, když se jim něco podaří nebo nepodaří...jak se zachovat. Mají strach, že se jim vstupem do této zóny ztratí komfortní zóna ztratí.

3. Zóna kouzel - to je vlastně ta samá zóna, na kterou se ovšem díváme z druhé strany. Laťku zde nastavují ti, kteří považují tuto zónu za zónu kouzel, kde se nám může přihodit něco úžasného. Změna je vlastně šance, příležitost. Emoce nás sice táhnou zpět, ale kreativita ven...sem.

Je třeba zamyslet se nad tím, jak bez obav přijmout změnu.

Je to VÍROU V SEBE SAMA.

Je třeba se zamyslet nad svým snem, nad hodnotami, nad tím, čeho chceme dosáhnout...

 

 

Nebojte se věřit  svým snům, uskutečňovat své cíle i prostřednictvím snů a naopak, díky snům se naučte stanovovat své cíle.

 

Zdrojové video najdete na adrese: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/mate-odvahu-snit-svuj-sen