Průmysl 4.0

V  deníku METRO vyšel dne 18. 3. 2019 článek o tom, jaké je povědomí studentů technických škol o termínu Průmysl 4.0. Z průzkumu společnosti DEL a BDO vyšlo najevo, že více něž 80 = studentů tento pojem nezná a dokonce více než polovina ho nikdy neslyšela!

Celý článek najdete zde.

Pojem Průmysl 4.0 je používán pro tzv. 4. průmyslovou revoluci. Na Wikipedii lze najít popis impulsů jednotlivých revolucí na následujícím obrázku:

Pod pojmem průmysl 4.0 v jeho širším významu se skrývá propojování. Ruku v ruce s ním jde i stále větší automatizace a optimalizace procesů v oblasti výroby, logistiky a služeb. Zatímco se první tři vývojové stupně průmyslové výroby vyznačovaly inovacemi v oblasti mechaniky (průmysl 1.0), elektroniky (průmysl 2.0) a informačních technologií (průmysl 3.0), je pro průmysl 4.0 typické, že se klasické, průmyslové procesy stále více propojují se sdělovací a datovou technikou a vytvářejí takzvané kyberneticko-fyzické výrobní systémy. Tím umožňují realizovat vizi samořízené výroby. Zásluhu na tom mají především senzory a řídicí funkce, kterými je vybaveno nejen stále více produktů a přístrojů, ale i celé výrobní jednotky. Ty jsou propojeny pomocí internetu, a mohou tak být jednoduše programovány a řízeny („internet věcí“). Díky tomu je možné reagovat s výrazně větší flexibilitou na nové požadavky nebo podmínky v oblasti výroby a při kontaktu se zákazníky.

Pojem průmysl 4.0 má za cíl zdůraznit skutečnost, že se výše popsané propojení netýká pouze jednotlivých průmyslových procesů, ale všech hospodářských činností naší společnosti. To platí zejména pro spolupráci mezi výrobci a dodavateli, obchodníky a zákazníky. Stručně řečeno, každou hospodářskou činnost, ať už z pohledu výrobce, nebo zákazníka/uživatele, je možné sledovat, měřit a propojit pomocí datové techniky. Například vztah mezi obchodníkem a zákazníkem dnes často nekončí pouhým prodejem zboží, ale trvá déle a je dokonce dále rozvíjen (e-business, e-komerce, elektronické obchodování). V době průmyslu 4.0 již umí produkt, přístroj nebo stroj sám získat údaje a data, která jsou dále analyzována a zpracovávána. Možné je to zejména díky rozšíření „inteligentní“ techniky, jako jsou například osobní automobily nebo průmysloví roboti, náramkové hodinky nebo sekačky na trávu, kardiostimulátory nebo ultrazvukové přístroje. Všechny tyto propojené přístroje a produkty mají společné tři klíčové prvky:

a) fyzické komponenty, tedy mechanické a elektronické součástky,

b) „inteligentní“ komponenty, tedy senzory, mikroprocesory, datovou paměť, řídicí prvky, software, integrované operační systémy nebo také vizuální uživatelské rozhraní,

c) komponenty potřebné k propojení, antény, rozhraní, protokoly a sítě.

S nástupem 4. průmyslové revoluce se očekává, že vzroste produktivita práce zvýší až o 30 % a více než 40 % lidí bude muset změnit svoji kvalifikaci.

Podrobnější informace najdete např.  na těchto adresách:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFmysl_4.0

http://www.nuv.cz/vystupy/cast-1-prumysl-4-0-a-jeho-vliv-na-svet-prace

https://www.prumysl-4.cz/