Zaujalo mne

Před časem jsem se pod lehkým nátlakem rostoucího počtu blogů dokopal k založení rubriky zajímavostí, které mne něčím zaujaly. Vesměs se jedná o hrubý výběr článků z internetu, knih, časopisů, zpráv nebo odkudkoliv. Zatím vše  plácám na jednu hromadu a jediné kriterium dělení příspěvků je čas....

Takže se nechte inspirovat, pokud se vás alespoň jediný příspěvek zaujme, děkuji - má práce splnila svůj účel:-)

 

Č. Název Anotace datum zdroj
2012_12 Prezidentská kalkulačka Porovnejte své názory na věci veřejné s názory prezidentských kandidátů....výsledky vám mohou pomoci  v rozhodování, komu dát svůj hlas. 2012_12 http://volebnikalkulacka.cz/volba-prezidenta-cr-2013/
2012_12 Vánoční troubení Každoročně se na Štědrý den schází lidé kolem kostela sv. Kunhuty, aby si vyposlechli troubení vánočních koled... I vy se nyní můžete zaposlouchat alespoň do záznamu na mobil... 2012_12 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HVEJ0sRQWpk
2012_12 Nikola Tesla - pán blesku Blíží se vánoce, období, kdy se rozsvěcují miliony stromečků a vlastně celých měst, období, kdy téměř každý svým dálkovým ovladačem přepíná kanály na televizi či přehrávači... Víte, kdo je pod těmito vynálezy podepsán? Ne Edison, ale Nikola Tesla... 2012_12 http://www.youtube.com/watch?v=5agJU1xdIcM
2012_11 Babi, kolik je ti vlastně let? Jednou večer si babička s vnukem povídala o současném životě. Najednou se vnuk zeptá babičky: "Babi, kolik vlastně ti je let?"
Babička odpovídá: "Nech mě chvíli přemýšlet.... a pak vzpomíná, co za jejího mládí nebylo... moc zajímavé čtení, to  si člověk teprve uvědomí, jak rychle jdeme kupředu;-)
2012_11 mail
2012_10 Jak lze násobit graficky V matematice jsme se snad všichni učili násobit víceciferná čísla zápisem dílčích součinů pod sebe. Číňané na to jdou trochu jinak - používají geometrii... Podívejte se na krátké vide, jak se to dělá... 2012_10 mail
2012_09 Jak lze jednoduše oddělit žloutek od bílku Každá kuchařka či kuchař nejednou potřebují oddělit žloutek od bílku. Existují různé způsoby oddělování, ale použít plastovou láhev jsem ještě neviděl...a je to opravdu geniální. 2012_09 Internet:
http://www.stream.cz/video/753580-genialne-jednoduchy-zpusob-jak-oddelit-zloutek-od-bilku
2012_09 Proč je X neznámá? Každý z nás si dobře pamatuje školní matematiku, v níž se asi poprvé setkal s písmenem X jako neznámou řady rovnic. Ale nejen v matematice, nýbrž třeba i ve filmu - Akta X se objevuje tajemno pod tímto písmenem... Proč tomu tak je? Kde to má příčiny? Podívejte se na videopříspěvek zde. 2012_09 Internet:
http://www.ted.com/
2012_07 HD kamery pomáhají v kasinu v Las Vegas HD kamery nejsou jen profesionální nástroje pro filmaře či turistické nadšence, ale pomáhají v odhalování krádeží či podvodů v nejmodernějším kasinu Aria. Šéf bezpečnostní služby popisuje, jak sledují pomocí tisíců kamer již přijíždějící auta, dále pak návštěvníky od vstupu, pak po celou dobu jejich pobytu v kasinu až do okamžiku opuštění Celý článek vyšel na serveru i-dnes a lze si ho v PDF stáhnout i zde. 2012_07 Internet:
http://technet.idnes.cz/
2012_05 Slideshare - webové úložiště prezentací Určitě řada z vás zná úložiště fotografií určených ke sdílení (např. http://rajce.net), úložiště videí (např. www.youtube.com)... Protože tvorba prezentací je také velmi populární disciplína, můžete své prezentace sdílet a prohlížet i bez powerpointu. Podívejte se na adresu www.slideshare.net.
Dokonce můžete prezentaci sdílet i ze své webové stránky. Jako příklad se můžete podívat na sdílenou prezentaci "O penězích" přímo na webu slideshare zde a nebo její sdílenou verzi na této adrese.
2012_05 Internet:
https://www.slideshare.net/
2012_04 Počítač ve škole - shrnutí o 9. ročníku konference Ve dnech 3. - 5. 4. se uskutečnil 9. ročník celostátní konference pedagogických pracovníků Počítač ve škole. Celkem 160 účastníků  si mohlo vybrat z téměř 90 příspěvků, jak lze efektivně a zajímavě použít ICT ve vzdělávání.
Pro ty z vás, kteří se konference nezúčastnili, přináším krátké shrnutí.
Pro všechny pak doporučuji navštívit web konference a najít si zde nejzajímavější příspěvky nejen z letošního ročníku.
2012_04 Internet:
http://www.pocitacveskole.cz
2012_03 Science - zajímavosti ze světa vědy a techniky Velmi zajímavé stránky s populárně naučnými články o různých oblastech vědeckého života. Najdete zde pravidelné rubriky (jak pracuje, Krok za krokem, ...) články o technice, vesmíru, přírodě, medicíně, lidském těle, ... 2012_03 Internet:
http://science.wgz.cz/
2012_02 Vzdálenosti ve vesmíru Velmi hezká animace pro znázornění vzdáleností a porovnání velikostí předmětů od mikrosvěta po makrosvět. Stačí zatočit kolečkem myši nebo kliknout na předmět...a pak se stačí kochat a žasnout... 2012_02 Internet http://talktofile.wikispaces.com
2012_01 My a konec světa Úvaha o tom, že tady nemusíme být dlouho... 2012_01 moje úvaha
Archiv - 2011 Archiv příspěvků roku 2011 2011_01 přehled příspěvků roku 2011
Archiv - 2010 Archiv příspěvků roku 2010 2010_01 přehled příspěvků roku 2010
Archiv - 2009 Archiv příspěvků roku 2009 2009_01 přehled příspěvků roku 2009

Babi, kolik vlastně je ti let?

Ani bych netušila, že už jsem tak "starý" pamětník

Jednou večer si babička s vnukem povídala o současném životě.
Najednou se vnuk zeptá babičky: "Babi, kolik vlastně ti je let?"
Babička odpovídá: "Nech mě chvíli přemýšlet..!!!
Narodila jsem se před televizí, kopírkou, kontaktními čočkami, antikoncepčními pilulkami.
Nebyly policejní radary, kreditní karty, laserové paprsky.
Ještě nevynalezli klimatizaci, ani sušičky, oblečení se vypralo a pověsilo na čerstvý vzduch, aby uschlo.
Člověk nebyl na Měsíci, neexistovala trysková letadla.
Vdala jsem se za tvého dědečka, žili jsme spolu, v každé rodině byla matka a otec.
Muži nenosili náušnice.
Narodila jsem se před počítači, paralelním studiem a skupinovou terapií.
Lidé nechodili na preventivní prohlídky, nýbrž je lékař dle potřeby posílal na krev a moč.
Dokud mi nebylo 18 let, oslovovala jsem každého muže ´Pane´ a ženu´Paní´ nebo´Slečno´.
Když v té době žena nastoupila do tramvaje nebo do autobusu, děti a mladí lidé spěchali, aby jí uvolnili místo.
Pokud byla těhotná, doprovázeli ji k sedadlu.
Na schodech se ženám přenechávala strana u zábradlí, nastupovaly do výtahu jako první.
Muži nikdy nezdravili ženu, aniž by přitom nepovstali, pokud v okamžiku, když vstoupila, seděli.
Vstávali od stolu pokaždé, když vstala žena, i kdyby to bylo pouze na okamžik.
Muži nám otevírali dveře a pomáhali při odkládání kabátů.
Dívky znamenaly pro svou rodinu čest.
Náš život se řídil střízlivým uvažováním, úctou ke starším lidem, chováním dle zákona, naplňovalo ho plodné soužití s ostatními a odpovědná svoboda.
Učili nás rozlišovat dobré a špatné.
Vážný vztah znamenal, že máme dobré vztahy s našimi bratry a sestrami a dalšími vzdálenými a blízkými příbuznými a přáteli.
Neznali jsme bezdrátové telefony, nemluvě o mobilech.
Neposlouchali jsme stereo nahrávky, FM rádio, kazety, CD, DVD, a neměli jsme elektronické psací stroje, počítače, notebooky. Notebook znamenalo sešit..
Hodinky jsme natahovali každý den.
Nic nebylo digitální, ani hodinky, domácí spotřebiče neměly světelné displeje.
Když už mluvíme o strojích, nebyly ani bankomaty, mikrovlnné trouby, budíky s rádiem. Nemluvě o videorekordérech a videokamerách apod...
Neexistovaly digitální ani barevné fotografie, jen černobílé, a na jejich vyvolání se čekalo nejméně tři dny.
Made in Korea či Vyrobeno v Číně nebo v Thajsku ani neexistovalo.
Neslyšeli jsme o" Pizza", Mc Donaldu nebo o instantní kávě.
V obchodě bylo možné koupit něco i za 5 nebo 25 haléřů.
Zmrzlina, jízdenka nebo osvěžující nápoj stál 70 haléřů.
V mé době byla t r á v a něčím, co jsme K O S I L I, ne kouřili !
Teď mi řekni, kolik si myslíš, že je mi let."
"Ach, babi... více než 200!" odpověděl vnuk.
"Ne, miláčku, pouze šedesát!

Ohlédnutí za 9. ročníkem celostátní konference Počítač ve škole

Ve dnech 3. - 5. 4. se uskutečnil 9. ročník celostátní konference pedagogických pracovníků Počítač ve škole. Celkem 160 účastníků  si mohlo vybrat z téměř 90 příspěvků, jak lze efektivně a zajímavě použít ICT ve vzdělávání.
Pro ty z vás, kteří se konference nezúčastnili, přináším krátké shrnutí.

Pro všechny pak doporučuji navštívit web konference a najít si zde nejzajímavější příspěvky nejen z letošního ročníku.

Punc kvality nastavili hned první den Bořivoj Brdička (PedF UK Praha), který nastínil různé zahraniční trendy individualizace výuky v tzv. obrácené třídě, Petr Svoboda (PedF UK) přehledem mobilních zařízení a jejich využitím v různých předmětech, Rudolf Adler (FAMU Praha) komplexním nadhledem nad filmovou a audiovizuální výchovou. Ondřej Neumajer (PedF UK Praha) seznámil účastníky s čím dál aktivnějším přístupem škol k realizaci státní koncepce projektu Škola21 s využitím metodického portálu rvp.cz.

Z praktických příspěvků využívání ICT ve vzdělávání nejen mne nejvíce zaujali z oblasti multimediálního světa Vladimír Beran (ZUŠ Police nad Metují) se svými stop triky a přímo úžasný amatérský loutkař Bohumír Novák (Nikafilm) s animovanými loutkami.

Ve výuce jazyků zaujal Josef Dvořák z místního gymnázia a jeho vaření výukových materiálů s využitím aplikace Hot Potatoes. Přírodovědci mohli porovnávat využití mobilních měřicích sad PASCO s Tomášem Feltlem (Gy Polička) v chemii a Vernier s Mirkem Kuberou (GML Brno) ve fyzice a matematice.

Informatici se proměnili ve workshopu Štěpánky Baierové (Gy Sušice) a Jana Preclíka (Gy Náchod) v děti, když jsme během hodiny naprogramovali robota ze stavebnice Lego Mindstorms NXT.

K celkové spokojenosti přispěli i komerční firmy, které účastníkům představili nejnovější verze různých aplikací či technologií.

Na konferenci vytvořilo během tří dnů přes 150 neuvěřitelně pozitivně naladěných kreativních pedagogů vynikající atmosféru. Kdo máte zájem, podívejte se alespoň na spoustu  zveřejněných materiálů na webu www.pocitacveskole.cz a pokud budete mít možnost, neváhejte příští rok přijet osobně.

My a konec světa

A tak mne napadlo, že vlastně tady na tom našem světě nemusíme být dlouho. Nevíme, kdy nastane ten den, nevíme, jestli existuje život po životě, nevíme, jaký další osud nás čeká. Co ale víme, že současným způsobem žití vlastně ovlivňujeme dny následující. Nenechme se v dnešním uspěchaném světě pohltit neustále se zrychlujícím koloběhem tržně a jen na zisk zaměřených společností, davovou psychózou, anonymitou, osobní nezodpovědností. Karel Čapek napsal: "Děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů".

Zastavme se na své životní pouti, rozhlédněme se kolem a podívejme se, kam vůbec jdeme a co tam chceme. Co je smyslem našeho putování, protože nemusíme již dlouho jít. Vlastně do cíle naší cesty nikdy nedojdeme. Proto je důležité, jakým směrem jdeme, jak vnímáme cestu, koho na ní potkáváme a jak se k němu chováme. A nejen k lidem, ale i k živým bytostem či k věcem. Ani tyto věci zde nebyly odjakživa a o jejich současnou podobu se zasloužilo spousta jiných. Nemá cenu spěchat, hnát se slepě někam, kam jdou jiní. Je lepší život prožívat s otevřenými smysly a city tak, aby po nás cosi zůstalo, abychom svému okolí byli prospěšní a dali také příležitost našemu okolí, aby mohlo být prospěšno nám. Proto stojí za to se na chvíli zastavit a zvážit, jaké máme priority, co je pro nás důležité a co bychom rádi na tomto světě ještě uskutečnili. Aby nebylo pozdě...

Ale nyní již aspoň stručně k výše zmíněným článkům. Třeba vás taky inspirují...

Celý text najdete v tomto originálním článku