Zaujalo mne

Před časem jsem se pod lehkým nátlakem rostoucího počtu blogů dokopal k založení rubriky zajímavostí, které mne něčím zaujaly. Vesměs se jedná o hrubý výběr článků z internetu, knih, časopisů, zpráv nebo odkudkoliv. Zatím vše  plácám na jednu hromadu a jediné kriterium dělení příspěvků je čas....

Takže se nechte inspirovat, pokud se vás alespoň jediný příspěvek zaujme, děkuji - má práce splnila svůj účel:-)

 

Č. Název Anotace datum zdroj
2017_07 10 kroků k vyřešení každého problému

Lidé se dostávají do obtížnějších situací dnes a denně. Pro někoho je to zcela přirozená součást života, pro jiného je to katastrofa. Určitě nechcete žít od problému k problému a mít obavu z každého nového dne. Jak se ale dostat z tohoto "bludného" kruhu? Vlastně je to jednoduché, začít konat! Když jsem si přečetl na webu osobnirozvojonline.cz od světoznámého autora, školitele a řečníka Briana Tracyho 10 kroků k vyřešení každého problému, uvědomil jsem si, že nejčastější chybu, kterou dělám, je, že nekonám... nebo konám, ale ne důsledně. Všech 9 prvních kroků je pouhá předehra, ten desátý je nejdůležitější.   

17.7.2017 http://www.osobnirozvojonline.cz/byznys/brian-tracy-10-kroku-k-vyreseni-kazdeho-problemu
2017_04 Počítač ve škole

Ve dnech 12. - 14.4. proběhl již 14. ročník celostátní konference Počítač ve škole. Celkem 172 účastníků shlédlo 40 přednášek a 50 workshopů. Podrobnější informace o konferenci najdete na webových stránkách http://www.pocitacveskole.cz/, přehled vybraných prezentací především z plenárního jednání najdete na adrese http://www.pocitacveskole.cz/novinky/prezentace-z-prednasek-workshopu-2017.

18.4.2017 http://www.pocitacveskole.cz/
2017_02 Virtuální realita ve filmu Pearl

V časopise Nový Prostor č. 493 (v prodeji od 7.3.2017) mne zaujal krátký článek Virtuální perla. Pearl je krátký animovaný film pro virtuální realitu, který byl nominován na Oscara. Vypráví o dívce, která vyrůstá po boku svého hipísáckého otce a bydlí spolu v autě. 

10.2.2017 https://www.youtube.com/watch?v=WqCH4DNQBUA
2017_01 Požadavky z matematiky v průběhu času

Velmi hezky jsou zde popsány požadavky na žáky a studenty v různých dobách - od 50. let přes 70., 80., 90. léta až po budoucnost:-). Příklad koresponduje s metodami výuky a až ad absurdum s podporou rozvoje klíčových kompetencí.
Přečtěte si resp. předejte svým matematikům, co na to říkají:-)

3.1.2017 z internetu např. na http://shaggy-dogs.briancombs.net/the-evolution-in-teaching-math-since-the-1950s/
Archiv - 2016 Archiv příspěvků roku 2016
Archiv - 2015 Archiv příspěvků roku 2015
Archiv - 2014 Archiv příspěvků roku 2014
Archiv - 2013 Archiv příspěvků roku 2013
Archiv - 2012 Archiv příspěvků roku 2012
Archiv - 2011 Archiv příspěvků roku 2011
Archiv - 2010 Archiv příspěvků roku 2010
Archiv - 2009 Archiv příspěvků roku 2009

  10 kroků k vyřešení každého problému

1. Změňte svůj postoj k problému – od negativního k pozitivnímu
Místo slova „problém“ si najděte jiné pojmenování: třeba situace, výzva či příležitost. Čím pozitivnější bude vaše řeč, tím sebejistější a optimističtější bude váš přístup k jakémukoli úkolu a rovněž tím kreativnější a pronikavější v úsudku budete při hledání nových řešení a průlomových nápadů.

2. Jasně si situaci pojmenujte
Co přesně je ta výzva, která před vámi stojí? Co vám způsobuje stres,
strach či úzkost? Čeho se bojíte? Proč jste nešťastní? Všechno si přesně a do detailů sepište.

3. Použijte kritické myšlení, abyste k situaci přistoupili z různých úhlů
Zeptejte se sami sebe: „V čem dalším tkví daný problém?“ Nespokojte se s jednou povrchní odpovědí a nenechte se rozptylovat vedlejšími symptomy. Snažte se jít ke kořenu věci a najít pravou podstatu problému. Zkuste na situaci nahlédnout z různých úhlů a promýšlejte různá řešení, protože málokdy existuje jen jedno. Většinou jich je možných hned několik.

4. Definujte si ideální řešení
Co přesně musí řešení přinést?  Jaké požadavky musí splňovat? Jak by vypadalo ideální řešení situace podle vás? Velmi jasně si definujte všechny parametry.

5. Vyberte nejlepší z daných možností
Porovnejte všechna možná řešení a vyberte takové, které nejvíce odpovídá vaší ideální představě.
Odpovězte si na otázku: Která z dostupných variant poslouží v daném okamžiku a za daných podmínek nejlépe? 

6. Připravte se na ten nejhorší možný výsledek a na to, jak ho překonat
Než se pustíte do realizace učiněného rozhodnutí, zeptejte se sami sebe:
„Co nejhoršího se může stát, když se rozhodnutí ukáže být mylné?“ Připravte se na možný neúspěch a také na eventualitu nutnosti začít od začátku.

7. Změřte své pokroky
Nastavte si způsob měření úspěšnosti svého řešení. Jak poznáte, že postupujete kupředu? Že děláte pokroky?  Najděte způsob, jak změřit výsledky svého řešení.

8. Přijměte veškerou zodpovědnost
Za své rozhodnutí přijměte plnou zodpovědnost. Spousta i sebekreativnějších nápadů a myšlenek se nikdy nezhmotní, protože chybí někdo, kdo by je dotáhl až do samotného konce; někdo, kdo by se za ně plně postavil.

9. Určete si termín, ve kterém by věci měly být vyřešeny
Rozhodnutí bez časového harmonogramu jako by neexistovalo. Pokud se jedná o složitý úkol, který zabere spoustu času, nastavte si dílčí cíle a časový harmonogram
jejich plnění, ať můžete sledovat jejich dodržování.

10. Přejděte do akce!
Začněte. Přestaňte přešlapovat na místě. Vrhněte se do toho se vší energií. Čím rychleji budete postupovat k vytýčenému cíli, tím kreativnější budete. Tím více energie budete mít. Tím více se naučíte. Tím rychleji získáte kapacitu k dosažení svého předsevzetí a schopnost posunout se v budoucnu dál.

Zdroj: http://www.osobnirozvojonline.cz/byznys/brian-tracy-10-kroku-k-vyreseni-kazdeho-problemu