Zaujalo mne v roce 2021

 

Toto je přehled vybraných zajímavstí, které mne v roce 2021 zaujaly.

 

Č. Název Anotace datum zdroj

2021_11

Lovci mikrobů

Žijeme v době, kdy je kolem nás už v páté vlně onemocnění koronavirem COVID-19. Jedná se o virus, tedy o drobné částice tvořené pouze  bílkovinným pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě DNA nebo RNA. Viry způsobují velké množství významných infekčních chorob. Díky jednoduché struktuře se viry mohou snadno měnit a přizpůsobovat se podmínkám. Mezi nejvýznamnější virová onemocnění člověka patří chřipka, zarděnky, spalničky, obrna, příušnice, žloutenka, papilomaviry (způsobuje bradavice a rakovinu děložního čípku), neštovice (pravé i plané), ... Jako největší paradox mi přijdou vystoupení lidí, kteří odmítají očkování. Stačí se podívat, co udělalo očkování se spalničkami, žloutenkou, neštovicemi ...
Velmi doporučuji dokument ČT Lovci mikrobů.  
Tak co, ještě jste proti očkování? 

30. 11. 2021

https://www.ceskatelevize.cz/porady/14068809511-lovci-mikrobu/ 

2021_09

Rozhovor mezi mužem a ženou

Před časem jsem viděl povídání Marka Gungera o Příběhu dvou mozků (popisuje základní rozdíly mezi fungováním mužského a ženského mozku) a taky o Pa,ěti a multitaskingu (jak si odlišně pamatujeme věci a jak je jedno pohlaví více či méně schopno multi-taskingu neboli dělat víc věcí najednou). Určitě také znáte knihu Johna Graye "Muži jsou z Marsu Ženy z Venuše" .
Všechny tyto odkazy popisují to, že muži a ženy jsou jiní, jinak myslí, jinak jednají ... navzájem se doplňují.... jen je třeba se spolu naučit komunikovat.
Jak to není dobré, ukazuje toto video:-) 

2. 9. 2021

https://www.youtube.com/watch?v=n-EoMUB939M

2021_08

I Get A Kick Out Of You

Dnes v Dobrém ránu na ČT 1 mne zaujala skladba "I Get A Kick Out Of You" ... ne ani název, či text této písně, ale jeden z interpretů... americký zpěvák Tony Bennett. Letos mu bylo 3. srpna 95 let a s Lady Gaga vydává nové album!!! Podívejte se, jak si to užívá:-)

11. 8. 2021

https://www.youtube.com/watch?v=iTdHQ065A_o

2021_08

15 důvodů, proč pít pivo

O pivu toho byla napsáno spousta... Někteří ho mají rádi, jiní na něj spílají, kudy chodí. někteří říkají, že škodí zdraví, jiní ho naopak doporučují a nedají na něj dopustit.
Jak je to ve skutečnosti?
Podívejte se na tuto prezentaci

10. 8. 2021

web

2021_07

Vztah hlouposti a přístupu k informacím

Dne 18. července zemřel slovenský humorista, dramatik, spisovatel-prozaik, textař, herec, režisér, moderátor a zpěvák Milan Lasica. Pro mne byl především vynikající glosátor aktuálního dění. Nezřídka hovořil o hlouposti lidí, mj. také v souislosti s přístupem k infomacím. Jak po řadě let hodnotí hypotézu, že hloupost se se širším přístupem k informacím sníží?
Podívejte se sem:-)
Milane, díky za veškerou Tvoji moudrost...

20. 7. 2021

web

2021_07

Radikální moudrost pro firmy, pro školy, pro život

Před mnoha lety jsem dostal a přečetl knihu Podivín. Dnes jsme měli v NPI interní povídání o leadershipu a mj. nám lektoři představili 3 velké osobnosti posledních let, od kterých bychom se mohli učit. Vzpomněl jsem si na Ricardo Semlera, autora výše jmenované knihy, a při té příležistosti jsem narazil na jeho povídání na serveru TED.COM.
Jledeneden z leaderů, zakladatel Netflixu, se také učil od pana Semlera...  No,pan Semler není jen podnikatel, ale také založil systém svobodných škol a šíří demokratické myšlenky řízení nejen firem, ale i škol  po celém světě.
Tak si pusťte jeho vystoupení na portále TED.COM, stojí to za to... Přeji příjemné inspirativní poslouchání.

16. 6. 2021

web TED.COM

2021_06

Radikální moudrost pro firmy, pro školy, pro život

Před mnoha lety jsem dostal a přečetl knihu Podivín. Dnes jsme měli v NPI interní povídání o leadershipu a mj. nám lektoři představili 3 velké osobnosti posledních let, od kterých bychom se mohli učit. Vzpomněl jsem si na Ricardo Semlera, autora výše jmenované knihy, a při té příležistosti jsem narazil na jeho povídání na serveru TED.COM.
Jeden z leaderů, zakladatel Netflixu, se také učil od pana Semlera...  No,pan Semler není jen podnikatel, ale také založil systém svobodných škol a šíří demokratické myšlenky řízení nejen firem, ale i škol  po celém světě.
Tak si pusťte jeho vystoupení na portále TED.COM, stojí to za to... Přeji příjemné inspirativní poslouchání.

16. 6. 2021

web TED.COM

2021_05

Děti slavných tenorů

Mám rád operní hudbu, kdysi jsem žel nestihl poslední koncert Luciana Pavarottiho, viděl jsem koncert Placida Dominga.
Nedávno mi přišlo video ... no podívejte se na něj ... úžasné, no ne?

4. 5. 2021

whatsapp

2021_04

PvŠ speciál - revize RVP

Vzhledem k koronavirové pandemii se v tradičním termínu velikonočních prázdnin, letos dokonce na "apríla"  uskutečnil pouze online speciál konference Počítač ve škole.
Program byl zajímavý:
1. BLOK: KONCEPCE REVIZÍ RVP
Jaroslav Faltýn (MŠMT): Úvodní slovo, koncepce revizí RVP, možnosti finanční podpory
Daniela Růžičková (NPI ČR): Revize ICT kurikula
Lucie Gregůrková (MŠMT): Podmínky a prostředí ve školách pro rozvoj digitálních kompetencí žáků
2. BLOK: METODICKÁ PODPORA MŠMT A NPI ČR
René Břečťan, Tomáš Řebíček (NPI ČR): Web revize.edu.cz a systém připravovaných školení, role krajských metodických kabinetů
Jiří Vaníček (JU České Budějovice): Vzdělávací materiály na podporu informatického myšlení
Tomáš Jeřábek (UK Praha): Vzdělávací materiály na podporu digitální gramotnosti
3. BLOK: NEFORMÁLNÍ PODPORA
Petr Naske (NPI ČR/Digikoalice): Nabídky dalších organizací a projektů na podporu proměny výuky ve škole
Daniel Lessner (JŠI): Jednota školských informatiků – podpora škol a pedagogů v oblasti revizí RVP
4. BLOK: MODELOVÉ ŠVP A PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE
Jiří Vaníček (JU České Budějovice): Modelové školní vzdělávací programy pro výuku nové informatiky
Pavel Roubal (Gymnázium Pacov): Digitální technologie na 2. stupni ZŠ
Náměty na změnu a příklady dobré praxe

Na webu konference najdete prezentace i videozáznamy přednášejících... tak hodně inspirace!!!

16. 4. 2021

Počítač ve škole

2021_04

Česko - my to zvládneme

Dostal jsem od svého bývalého ředitele A. Muchy nádherné video "Česko - my to zvládneme".  Je to vlastně jednoduché, dalo by se to říci stručně "buďme hrdí a pyšní na svoji rodnou zemi, podporujme se, mějme k sobě respekt".
Podívejte se na video a popřemýšlejte, jak se každý z vás zachová nejen v létě, v čase dovolených, ale i dle slov dnes nastupujícího nového ministra zdravotnictví P. Arenbergera, dnes a zítra... Je jen na nás, jak si
budeme vážit naší země, sebe a svého okolí.
Věřím, že to zvládneme, jak se říká i ve videu:-)
7. 4. 2021

A. Mucha

2021_03

Mých 7 divů světa V ČT vysílali úžasný 9 dílný seriál Nádherná Amerika. Vzpomněl jsem si na starodávných 7 divů světa nebo na 7 novodobých divů světa. Dokonce existuje i 7 divů přírody.
A tak mne napadlo, jakých je Vašich 7 divů světa? Jestli chcete, vyplňte Vašich 7 divů světa a tady se podívejte, jaké divy světa mají další lidi:-)

.

2. 3. 2021

7 starověkých divů světa
7 novodobých divů světa
7 divů přírody
7 divů světa dívky z gymnázia
7 mých divů světa - dotazník

2021_02

30 impulzů jak neodkládat problémy

Na webu firstclass.cz jsem objevil v článku Petra Casanovy 30 citátů, jak se postavit proti odkládání řešení problémů. Máme přirozeně obavu z nepříjemných věcí, ať je to zubař, těžký úkol, nepříjemný rozhovor, ... To nás vede k odkládání řešení těchto situací. Sice se říká, že čas vše vyřeší, ale není to pravda. Každou takovou odkládanou věc si stejně neseme v koutku hlavy a časem se nám jich tam naskládá velké množství.
Nejlepším řešením, jak se tomuto nepříjemnému skladišti vyhnout, je začít je řešit.
Zde pro inspiraci uvedu návod Marka Aurelia:

  1. Začni teď. Přistupuj k výzvě tak, jako kdyby „Jindy“ mělo znamenat „Nikdy“.
  2. Nekonči, když jsi unavený. Konči, až když máš hotovo.
  3. Přepadne-li Tě myšlenka skončit, přemýšlej, proč jsi začal.
  4. Pro dosažení Tvého cíle není důležité to, co si myslí ostatní, ale co si myslíš Ty. Uč se neohlížet na okolí a věřit v sebe právě tehdy, když v Tebe nikdo jiný nevěří.
  5. Neustávej. Žádná prohra není konečná, pokud nepřestaneš bojovat.

Více si můžete přečíst v článku 30 impulzů jak neodkládat problémy nebo přímo ve zdrojovém článku.

8. 2. 2021 Revize RVP ZV
2021_02 Revize RVP ZV

Po několika letech se konečně objevila schválená verze RVP ZV. Tato změna souvisí především s mohutným rozvojem ICT ve společnosti a tedy s tím, že by již ZŠ měla systematicky připravovat žáky na život. Nejzásadnější změna nastala v tm, že "úzká" vzdělávací oblast "Informační a komunikační technologie" byla zrušena. Tato oblast se zaměřovala na rozvoj schopnosti pracovat s informacemi a digitálními technologiemi v časové dotaci 1 hodina na prvním stupni a 1 hodina na druhém stupni. Zajišťovala rozvoj základních dovedností, jejichž aplikace se předpokládala v ostatních vzdělávacích oblastech.Vzhledem k rozšíření digitálních technologií a k tomu, co vše dnes digitální technologie ovlivňují, není možné dále rozvíjet koncept izolované vzdělávací oblasti, která poskytuje servis ostatním vzdělávacím oblastem. Místo toho byla formulována nová klíčová kompetence – digitální – a do závazného kurikula přibyla nová vzdělávací oblast Informatika.
Podrobný přehled změn včetně finálního revidovaného dokumentu RVP ZV , případně dokument se zvýrazněnými změnami vůči původnímu RVP ZV najdete na webu  https://revize.edu.cz/.

7. 2. 2021 Revize RVP ZV
2021_01 Co ve vztahu opravdu potřebujete

Když pochopíte, co od partnera doopravdy potřebujete, může to zlepšit nejen vaše vzájemné pouto, ale výrazně to i zlepší kvalitu vašeho života.
Máte pocit, že vám stále něco chybí. Existuje ještě něco, díky čemu se ve vztahu můžete cítit úplní?
Vyzkoušejte si test založený na optické iluzi, díky kterému můžete odhalit a lépe pochopit, co od svého vztahu s partnerem opravdu chcete.
Zkoušeli jsme test vyplnit s manželkou a vyšly nám výsledky až podezřele shodně s realitou... Vyzkoušejte taky, mžete použít tento PDF soubor nebo zdrojový odkaz.

19. 1. 2021 Co ve vztahu opravdu potřebujete
2021_01 5 způsobů, jak být nedocenitelným pro blízkého člověka

Podpora druhého člověka je vůbec nejúčinnějším nástrojem proti stresu a strachu. Podpora dává člověku pocit, že v tom není sám. Podporovaní lidé se cítí silnější, jistější, šťastnější. Statisticky žijí déle než ti, kteří si připadají osamělí a podléhají negativním domněnkám. Pocit, přecházející v přesvědčení, že na nás někomu opravdu záleží, že jsme pro někoho opravdu důležití, že při nás někdo opravdu stojí bez ohledu na to, co jsme pokazili, mnohem rychleji hojí vnitřní rány a vrací člověka zpátky na pevné nohy.
Jaké způsoby podpory jsou tedy nejúčinnější?
Čtěte celý článek buď ve zdroji nebo v kopii článku v tomto PDF souboru.

4. 1. 2021 5 způsobů, jak být nedocenitelným pro blízkého člověka
2021_01 Na jaké povolání se hodíte?

Existuje celá řada testů, které Vám mohou pomoci se zorientovat v tom, na jakou další pracovní cestu se vydat.
Málokdo je ve svém životě šťastný, pokud má ubíjející a nezajímavou práci. Aby se člověk cítil šťastný, měl by se věnovat činnostem, které co nejlépe odpovídají jeho osobnostnímu typu a podle toho si zvolit zaměstnání a plánovat kariéru.

Emiero testy měří psychologické preference v tom, jak lidé vnímají svět a dělají svá rozhodnutí. Tyto preference byly odvozeny z typologické teorie navržené Carlem Gustavem Jungem, které publikoval v roce 1921 v jeho knize Psychologické typy. Jung se domníval, že existují čtyři základní psychické funkce, kterými prožíváme svět: pocit, intuice, postoj a myšlení. Jedna z těchto čtyř funkcí je dominantní většinu času.
Všechny použité výstupy jako popis jednotlivých typologii a příslušejících profesí vycházejí z knihy Osobnostní typologie a Typologie osobnosti, volba povolání, kariéra a profesní úspěch (2010) od Michala Čakrta.
Emiero testy jsou tak rozšířené a úspěšné, protože přesně a názorně podávají obraz klíčových charakteristik chování, které jsou společné všem lidem. Pomáhají lidem pochopit, jaké jsou jejich přednosti, a vysvětluje, proč mají i své slabiny.
Emiero testy jsou nástroj, který usnadňuje mnoho rozhodnutí. Pomáhá lidem si vybrat studijní obor, typ školy, zvolit si povolání a pomáhá poučeně vstupovat do kolegiálních, přátelských i partnerských vztahů a vycházet s jinými lidmi.
Každý typ má své jedinečné a neopakovatelné přednosti, kterými je obdařen. Současně má ale nutně i svá hluchá místa a temnější stránky, před kterými je třeba mít na pozoru.
Vyzkoušejte si testy a na základě jejich výsledků si můžete přečíst, na která povolání se hodíte a na která zase ne. Současně si můžete přečíst Vaši osobnostní charakteristiku.

2. 1. 2021 Osobnostní testy na emiero.cz
Archiv - 2020 Archiv příspěvků roku 2020
Archiv - 2019 Archiv příspěvků roku 2019
Archiv - 2018 Archiv příspěvků roku 2018
Archiv - 2017 Archiv příspěvků roku 2017
Archiv - 2016 Archiv příspěvků roku 2016
Archiv - 2015 Archiv příspěvků roku 2015
Archiv - 2014 Archiv příspěvků roku 2014
Archiv - 2013 Archiv příspěvků roku 2013
Archiv - 2012 Archiv příspěvků roku 2012
Archiv - 2011 Archiv příspěvků roku 2011
Archiv - 2010 Archiv příspěvků roku 2010
Archiv - 2009 Archiv příspěvků roku 2009